Διατροφική αξία

Οι ξηροί καρποί κυρίως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια και τα φιστίκια, είναι μια κατηγορία τροφίμων που προσφέρουν στον οργανισμό μας ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Μικρή ποσότητα ξηρών καρπών τροφοδοτεί τον οργανισμό μας με μεγάλες ποσότητες ενέργειας, ακόρεστων λιπαρών οξέων (Ω - 3 και Ω-6), φυτικών πρωτεϊνών,αντιοξειδωτικών (α-τοκοφερόλη), βιταμινών Β, ανόργανων συστατικών (ασβέστιο,σίδηρο,κάλιο,μαγνήσιο και χαλκό), φυτικών ινών, πολυφαινόλες,αργινίνη και τανίνες.

Η κατανάλωσή τους προσφέρει :
Μείωση της "κακής" χοληστερόλης(LDL) σε ποσοστό (8-12%) και αύξηση της "καλής" χοληστερόλης (HDL) σε ποσοστό (6-12%).
Μείωση κατά 10,2% κατά μέσο όρο το επίπεδο των τριγλυκεριδίων.
Βελτίωση λειτουργίας και φυσικής κατάστασης των αρτηριών της καρδιάς. Οι ξηροί καρποίείναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε αργινίνη, ένα αμινοξύ απαραίτητο για να παραχθεί μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο βοηθά τις αρτηρίες να διασταλούν μειώνοντας τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσοσε ποσοστό 30-50%.
Προστασία από την εμφάνιση του διαβήτη τύπου ΙΙ.
Βελτίωση λειτουργίας του εντέρου.
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αντικαρκινική προστασία. Η Ευρωπαϊκή Προοπτική Μελέτη για τον Καρκίνο και τη Διατροφή διαπίστωσε ότι όσο περισσότερους ξηρούς καρπούς κατανάλωναν οι γυναίκες τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.
Η συχνή και λογική κατανάλωση ξηρών καρπών έχει αποδειχθεί ότι δεν αυξάνει το σωματικό βάρος.

 

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε καιμονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Έρευνες έδειξαν πως τα αμύγδαλα συμβάλλουν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης.Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και C,σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο ,μαγνήσιο και φυτικές ίνες.

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα έχουν πολύ μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα από τα φρέσκα. Τα δαμάσκηνα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, στη μείωση της κακής χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

Οι ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Περιέχουν φυτοστερόλες, οι οποίες συντελούν στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης στον οργανισμό μας. Επίσης περιέχουν σίδηρο, σελήνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, φολλικό οξύ, βιταμίνη Ε,Β1,Β3 και Β6.

Τα καρύδια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο και σελήνιο. Η κατανάλωσή τους προσφέρει στον οργανισμό μας μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε. Επίσης αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 και λιπαρών οξέων στη φύση. Έρευνες έδειξαν πως η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση της λειτουργίας των αγγείων.


Οι σταφίδες αποτελούν καλή πηγή σιδήρου ,βοηθώντας στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας. Επίσης είναι πλούσιες σε κάλιο, το οποίο συντελεί στη μείωση της πίεσης του αίματος και την κατακράτηση υγρών. Ακόμη, οι σταφίδες περιέχουν βιταμίνη Α, Β και φυτικές ίνες.

 

Τα στραγάλια έχουν ελάχιστα λιπαρά και πολλές πρωτεΐνες. Επίσης περιέχουν πολλές φυτικές ίνες καθώς επίσης και πολλές βιταμίνες, όπως Α, β-καροτίνη, οι οποίες συντελούν στην αναγέννηση των κυττάρων και βιταμίνες C και Κ. Υπάρχουν δύο κατηγορίες στραγαλιών, τα αφράτα και τα σκληρά.Είναι πλούσια σε ασβέστιο φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο, και βιταμίνη Α καθώς και φυτικές ίνες. Αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς περιέχουν μεγάλη ποσότητα σακχάρων.

Αποτελούν εξαιρετική πηγή των βιταμινών της νιασίνης και του φυλλικού οξέος. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών στερολών με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της χοληστερίνης. Επίσης περιέχουν φυλλικό οξύ, το οποίο βοηθάει στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και προστατεύει από την αναιμία και τη θρομβοπενία.

Τα φουντούκια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μαγγάνιο. Περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6, η οποία συντελεί στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επίσης προσφέρουν στον οργανισμό μας βιταμίνες , πρωτεΐνες αλλά και μαγνήσιο, κάλλιο καιφώσφορο. Δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη.
συντελούν στην αναγέννηση των κυττάρων και βιταμίνες C και Κ. Υπάρχουν δύο κατηγορίες στραγαλιών, τα αφράτα και τα σκληρά.

Τα φιστίκια αιγίνης βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης αλλά και μείωση κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως το φυλλικό οξύ και η νιασίνη, η οποία βοηθάει στην καλή υγεία του δέρματος.